Maar goed, genoeg gezeurd. Ik zou graag het programma Bangarang willen voorstellen. Bangarang is een KDE-programma voor het beheren van multimedia. Ik heb zelf bijgedragen aan de ontwikkeling ervan, en sinds kort wordt het gehost op de KDE-infrastructuur. Oké, op zich lijkt het hier over een geval van dertien-in-een-dozijn te gaan: dergelijke tools zijn er al genoeg, en zijn doorgaans nogal onderling inwisselbaar. Toch?
Dit klopt, maar Bangarang is verschillend (en dus interessant) op enkele punten:
- Het beheert zowel video (films, series) als audio (muziek). Dergelijke programma's voor muziekbeheer zijn wijdverspreid, ook op Linux. Voor video's is dat al wat minder, en zeker een programma dat beiden combineert is toch al redelijk zeldzaam.
- Nepomuk. Kort gezegd is Nepomuk een database die extra informatie over bijvoorbeeld bestanden kan opslaan en ook beschikbaar maakt voor andere programma's. Bangarang gebruikt Nepomuk om alle meta-informatie van de mediabestanden die het beheert op te slaan. Het voordeel is dat deze informatie niet gebonden is aan Bangarang alleen: ze is vrij beschikbaar voor andere programma's om uit te lezen of te bewerken, je bent dus niet aan Bangarang gebonden, als het ware. Bangarang was het eerste programma dat kon aantonen dat het fel bekritiseerde Nepomuk effectief nut kon hebben, tegenwoordig is het belang ervan ook toegenomen.
- Eenvoudig van opzet. Bangarang kan niet veel, maar is hierdoor eenvoudig te bedienen en bovendien zijn de functies die er wel zijn normaal ook voldoende voor veel mensen.
Belangrijk is in eerste instantie dat Nepomuk draait: dit kan je controleren in de KDE-instellingen onder "Bureaublad-zoekopdracht - Basisinstellingen -
Nepomuk Semantic Desktop Activeren". Na opstarten krijgen we zoiets:
Links is het navigatiepaneel te zien. Dit laat enerzijds de keuze tussen audio en video zien (deze worden wel apart beheerd) en anderzijds zijn er een aantal manieren om de collectie te bekijken. Voor muziek is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om op artiestniveau of op albumniveau te navigeren. Maar dan moeten we eerste onze collectie opbouwen. Hiervoor kan men de navigatie-optie "Bestanden en mappen" gebruiken, waarmee de computer kan worden doorzocht.
Muziek is vaak al voorzien van id3-tags in de bestanden zelf, zeker als deze met een goed programma is geript of uit een goede internetbron komt. De meta-informatie is er dus al, en enige wat we moeten doen is Bangarang vertellen dat we de muziek in het programma willen opnemen. Gewoon alles selecteren en "indexeren":
Uiteraard kan, eens geïndexeerd, informatie nog worden uitgebreid:
Videobestanden zijn vaak aanmerkelijk slechter getagd, voornamelijk door gebrek aan een uniforme standaard om dit te doen. Bangarang weet dus niet goed wat een bepaald bestand is en moet een handje worden geholpen. Ten eerste kunnen we Bangarang vertellen met wat we te maken hebben (een film in dit geval):
Verder kunnen we ook al de titel aanpassen. Nog een klikje op "Opslaan" neemt de film op in de bibliotheek:
En nu kunnen we Bangarang eens echt aan het werk zetten. Alle extra informatie over de film (plot, acteurs, jaar, ...) kan Bangarang ophalen op het web. Specifiek voor films wordt TMDb gebruikt. Om de informatie op te halen klik je op de "i"-icoontje in het informatiepaneel, selecteer je TMDb (standaard optie voor films) en laat je het programma de informatie ophalen. Je kan de informatie automatisch opslaan, of eerst nog zelf inspecteren.
En we zijn klaar!
Deze infofetchers zijn ook beschikbaar voor series (theTVDB.com) en muziek (Last.fm). Specifiek voor series moet je ook zeker eens "Bestandsnaaminformatie" proberen: deze probeert uit de bestandsnamen van de afleveringen het seizoen en de aflevering te extraheren: bijv. uit blabla-S01E03-poppom.avi wordt correct besloten dat het hier om seizoen 1, aflevering 3 gaat. Samen met de serienaam is dit voldoende info om de rest door een online dienst te laten aanvullen. Uiteraard kunnen meerdere bestanden tegelijk door een infofetcher onder handen worden genomen.
Als dat dan klaar is, kan je jouw collectie in al zijn glorie doorzoeken:
Bangarang is zeker een aanrader als je een eenvoudig (KDE-)programma zoekt om je hele mediacollectie te beheren. Andere functie die hoger niet zijn vermeld zijn ondersteuning voor het spelen van CD's en DVD's (daar ik geen optische drive heb) en de mogelijkheid een collectie op een ownCloud- of Ampache-server te beheren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten