vrijdag 21 maart 2008

Nederlandse vertalingen van Asunder en ISO Master geüpdated

Sinds gisteren zijn de Nederlandse vertalingen van de programma's Asunder en ISO Master weer volledig bij de tijd.
  • Asunder is een vrije CD-ripper voor Linux en Unix met een GTK-interface. Het ondersteunt o.m. het rippen van CD's naar MP3, FLAC, OGG en WAV, verder kunnen automatisch de nummers worden herkend en tags worden geschreven.
  • ISO Master is een programma waarmee ISO-bestanden kunnen worden aangemaakt, geopend en bewerkt. Verder kunnen opstartbare CD's worden gemaakt. ISO master is gratis (open) beschikbaar voor Linux, de Windows-versie kost geld.
Het zal wel even duren voor er nieuwe versies uitkomen van de programma's, maar die zullen dan weer wel volledig in het Nederlands zijn.
Verder wil ik wel nog zeggen dat mijn vertalingen eigenlijk maar kleine updates zijn, de meeste vertalingen zijn gemaakt door een zekere Stephen Brandt, en de meeste credit gaat dus naar hem.

woensdag 19 maart 2008

aTunes in het Nederlands

Sinds zijn versie 1.8.2 bevat audiospeler aTunes mijn Nederlandse vertalingen.

Wat is aTunes?

aTunes is een gratis OpenSource muziekprogramma, geschreven in de taal java, wat inhoud dat hetzelfde bestand op elk platform kan worden uitgevoerd waar een Java Virtual Machine op geinstalleerd is. Kortom: op Windows, Linux, Mac OS X, Solaris en anderen.

Dat de naam aTunes lijkt op iTunes is niet echt toevallig, beide programma's hebben vergelijkbare functies. aTunes is naar mijn mening iets beter dan iTunes, aangezien het meer multimediaformaten ondersteund (ook Ogg, FLAC of WMA, en niet alleen mp3 en AAC), ook zoekt het veel informatie over je nummers en artiesten op, en kan het per nummer automatisch een albumhoes tevoorschijn toveren. Je kunt wel geen iPod beheren of muziek kopen bij iTunes, maar andere mp3-spelers kun je wel gebruiken, en cd's kunnen geript worden.

De huidige versie van aTunes is 1.8.2, te downloaden op http://www.atunes.org/?page_id=6 (je moet wel java hebben, maar dat heb je doorgaans wel).

woensdag 12 maart 2008

SumatraPDF terug volledig in het Nederlands

Het PDF-bestandsformaat is fantastisch: het is open, vrij, klein van formaat en de lay-out ziet er overal en altijd hetzelfde uit, verder is er op virtueel elk platform wel een programma beschikbaar om PDF's weer te geven.

Linux is goed bedeeld met (vrije) programma's, de meesten gebaseerd op de Poppler-bibliotheek, voorbeelde zijn KPDF, Evince en Okular. Mac OS X biedt ook een goede (standaard) PDF-ondersteuning: de hele grafische interface is PDF-gebaseerd. Vreemde eend in de bijt is Windows: het enige belangrijke PDF-programma is de Adobe Reader. Nu: niet dat ik er iets tegen heb, maar het programma is zwaar en log, vooral door de vele (voor velen overbodige) functies.

Er is echter een alternatief met SumatraPDF. Het prograam is Open Source en heeft één doel: PDF's weergeven. (Het is ook mogelijk om ze te printen en te doorzoeken.) Sumatra is al een tijdje beschikbaar in het Nederlands, maar de vertaling is sinds versie 0.8 (de huidige) verouderd. Ik heb de nieuwe termen een maand geleden vertaalt en deze zijn toegevoegd aan de code, maar een nieuwe versie met de nieuwe vertalingen laat op zich wachten.

Gelukkig heeft een knutselaar, een zekere Javier Gutiérrez een eigen versie van Sumatra gecompileerd met de laatste SVN-code, en is Sumatra weer volledig in het Nederlands.

Als je ook de laatste SumatraPDF wil testen, download en installeerdan eerst Sumatra 0.8 en vervang dan het bestand C:\Program files\SumatraPDF\sumatrapdf.exe door het gelijknamige bestand in het zip-archief dat je hier vind.

dinsdag 11 maart 2008

Je eigen Live-CD

Vorige week startte ik te experimenteren met Slax. Slax is een zogenaamde "Live-CD" gebaseerd op de linuxdistributie Slackware.

Dus:Wat is een live-CD?
Een live-CD is een besturingssysteem (voorbeelden van besturingssystemen: Windows, Mac OS X, Linux, BSD etc.) dat niet op de harde schijf geïnstalleerd is, maar volledig kan worden gedraaid van een CD. De voordelen zijn duidelijk: je kan iets testen zonder je harde schijf te verkl*ten, je kan een gecrasht systeem repareren enzovoort. Er bestaan ontelbaar veel Live-CD's, de meeste gebaseerd op Linux.

Slax
Slax is een live-CD (of live-USB ) gebaseerd op de (ultra-stabiele) linuxdistributie Slackware. Het bijzondere aan Slax is dat het is opgebouwd uit modules. Als je dus software wil toevoegen kun je op een redelijk eenvoudige manier een pakket voor Slackware converteren naar een Slax module.

Ik heb dus de slax voor USB-editie (in het nederlands) gedownload en ik deed het volgende.
*Ik pakte het archief uit
*Maakte de volgende modules (allemaal gebaseerd op officiële Slackware pakketten): kdeedu (educatieve/wetenschappelijke software), Amarok (populaire audiospeler) en xine-lib (nodig voor amarok) en voegde ze toe. daarna maakte ik in de map rootcopy de map /usr/share/backgrounds en zette ik er een nieuwe slax-wallaper.jpg in.
*Ik maakte met een meegeleverd script een nieuwe iso (cd-bestand) en brandde het.
*Ik startte de nieuwe slax op, alle nieuwe modules werkten.
*Ik maakte het paneel transparant
*Zette de keymap op belgisch
*Zette Flash uit (hij werkt toch niet)
*Nu bewaarde ik de wijzigingen en maakte van de map /mnt/live/changes (waar de wijzigingen zitten) een module en zette ik ze bij de module map.
*ik maakte een nieuwe iso en brandde hem opnieuw (lang leve de CD-RW)

Het resulaat:



Leesvoer: http://www.slax.org/documentation.php

Ik blog, dus ik besta

Wat? Is Kristof ook al begonnen met bloggen? Welke zekerheid hebben we dan nog in het leven?

Wel, ik blogde al een tijdje op Netlog, maar dat was ook niet alles (sterker nog, het was niets). Daarom kies ik maar voor een eigen blog waar ik mijn geeky gedachten kwijt kan.

Ik zou zeggen: stay tuned.