woensdag 12 maart 2008

SumatraPDF terug volledig in het Nederlands

Het PDF-bestandsformaat is fantastisch: het is open, vrij, klein van formaat en de lay-out ziet er overal en altijd hetzelfde uit, verder is er op virtueel elk platform wel een programma beschikbaar om PDF's weer te geven.

Linux is goed bedeeld met (vrije) programma's, de meesten gebaseerd op de Poppler-bibliotheek, voorbeelde zijn KPDF, Evince en Okular. Mac OS X biedt ook een goede (standaard) PDF-ondersteuning: de hele grafische interface is PDF-gebaseerd. Vreemde eend in de bijt is Windows: het enige belangrijke PDF-programma is de Adobe Reader. Nu: niet dat ik er iets tegen heb, maar het programma is zwaar en log, vooral door de vele (voor velen overbodige) functies.

Er is echter een alternatief met SumatraPDF. Het prograam is Open Source en heeft één doel: PDF's weergeven. (Het is ook mogelijk om ze te printen en te doorzoeken.) Sumatra is al een tijdje beschikbaar in het Nederlands, maar de vertaling is sinds versie 0.8 (de huidige) verouderd. Ik heb de nieuwe termen een maand geleden vertaalt en deze zijn toegevoegd aan de code, maar een nieuwe versie met de nieuwe vertalingen laat op zich wachten.

Gelukkig heeft een knutselaar, een zekere Javier Gutiérrez een eigen versie van Sumatra gecompileerd met de laatste SVN-code, en is Sumatra weer volledig in het Nederlands.

Als je ook de laatste SumatraPDF wil testen, download en installeerdan eerst Sumatra 0.8 en vervang dan het bestand C:\Program files\SumatraPDF\sumatrapdf.exe door het gelijknamige bestand in het zip-archief dat je hier vind.

Geen opmerkingen: