donderdag 30 april 2009

Mandriva 2009.1 is daar

Vandaag kwam Mandriva 2009.1 uit, de nieuwste versie van Mandriva (duh).

Ik heb dus de kde4-one gedownload (1 cd'tje met kde), en geïnstalleerd. En, om het met de woorden van een forumlid te zeggen: "Het draait als een Zwitsers horloge". Prima spul, voelt net ietsje meer "af" aan als 2009.0, en installeert in 10 minuutjes.

De iso-bestanden zijn hier te vinden:
ftp://ftp.free.fr/mirrors/ftp.mandriva.co...ial/iso/2009.1/

De torrent bestanden zijn hier te vinden:
http://torrent.mandriva.com/public/2009.1/

Voor een Nederlandstalige Gnome One CD kies je:
mandriva-linux-one-2009.1-GNOME-europe-americas-cdrom-i586.iso

Voor een Nederlandstalige KDE One CD kies je:
mandriva-linux-one-2009.1-KDE4-europe1-americas-cdrom-i586.iso

64 bits is alleen op de free-dvd beschikbaar.

7 opmerkingen:

molen zei

Hallo Christof,
Ik gebruik sinds kort Ubuntu. Is Mandriva ook iets voor beginners? Ik hoor het wel.
Groetjes.
Bert Barten

wamukota zei

Hoi Christof,

alhowel de KDe 4.2.2 van Mannie niet meer zo alien aandoet als de 4.0, kan ik me toch niet van het idee ontdoen, dat KDE 4.x voor mij toch, veel zaken heeft die ik helemaal nooit zal gebruiken, zoals die widgets op je desktop en de activities. Daarom ben ik nu op Gnome aan het overstappen met Ubuntu 9.04, en dat vind ik al direct veel beter dan die zeer complexe KDE 4.

Tijdens het testen van DKE 4.2.2 had ik meer dan 2 uur nodig om alles af te zetten en een effectenloos bureaublad te hebben zoals in KDe 3.5. Dat kwam natuurlijk omdat ze alles verplaatst hebben. Bv: je kicker (nu panel) transparant maken, moet je via een theme doen. Lijkt me heel onlogisch en geen enkel zinnig mens die dat verwacht.

Die KDE4 zal dus duidelijk aan mij voorbijgaan en ik vind me beter terug in een Gnome of een XFCE Window Manager.

Kristof Bal zei

@molen; sorry dat ik zo laat reageer! Jazeker dat Mandriva iets voor beginners is! Als je de cd gebruikt om te installeren, krijg je allerlei hardwareondersteuning erbij. Verder heb je in Mandriva een zeer comfortabel grafisch configuratiecentrum. Zie ook http://www.digiplace.nl/2009/04/17/mandriva-linux-20091/

Kristof Bal zei

@wamukota: Ja, het is.... wennen.
Eigenlijk was wat je wilde, heel simpel geweest: rechtsklikken op de vensterdecoratie om de effect uit te zetten, rechtsklikken op je bureaublad voor de klassieke weergave.
KDE4 voelt zo raar aan, om dat het flexibeler wil zijn. Je kan perfect KDE 3.5 imiteren, maar je kan het ook beter aanpassen aan andere toepassingen, zoals op mobiele telefoons. Dat is de kracht van KDE4.

Dat transparant paneel: daar is een enorme discussie rond geweest, met nogal extreme reacties. Het komt er op neer dat de ontwikkelaars van Plasma "echte" transparantie als de enige goede zien. Als je je venster onder het paneel schuift, zie je het erdoor. Dat vereist wel compositing (en is theme-onafhankelijk).
Een andere onwtikkelaar schreef een kleine patch die "fake" transparantie geeft, een mix tussen het paneel en de achtergrondafbeelding. Aaron Seigo, de vroegere onwtikkelaat van kicker (en nu van plasma) weigerde de patch, omdat die niet in de filisofie van plasma past. aseigo is als de dood voor code die lijkt op die van de oude kicker, die niet te onderhouden was.

wamukota zei

Ja Christof, dat is jammer genoeg zo nu met KDE4.
Ik werk nu al een kleine maand met diverse Gnome based distro's en ik moet zeggen dat ik nu nog meer dan vroeger vind dat KDE4 niks voor mij is.

Jos zei

Ik zou wel eens een goede Nederlandstalige review willen lezen over de laatste versie van KDE. Als Gnome gebruiker kijk ik toch nog wel eens met een schuin oog naar het baanbrekende grafische werk van KDE 4.* maar weet er nog niet zoveel van af om het vooraf goed te kunnen beoordelen.

Kristof Bal zei

@Jos: Dat wil ik wel eens doen. Een soort van walkthrough met screenshots? Of wat was je idee?

Ik moet natuurlijk wel tijd hebben, maar ik zal wel eens een gaatje vinden om mij er aan te wijden.