zaterdag 26 september 2009

Arora wordt 0.10

Ik heb al eens geblogd over Arora, de snelle, eenvoudige cross-platform Qt-webbrowser. Nu veel mensen nogal lyrisch doen over Chrome, wil ik graag even een alternatief tonen, één dat ook WebKit gebruikt.

Ik ben de Nederlandse vertaler van Arora, maar had voor v0.8 en v0.9 geen tijd om verder te vertalen. Dit euvel zal zijn verholpen in v0.10, die volgende week uitkomt.

Aangezien foto's meer zeggen dan woorden, hier een paar foto's, maar met woorden.

Er is een nieuwe, eenvoudige startpagina.

Je kan anoniem surfen.

Je kan heel eenvoudig zoekmachines aan je zoekbalk toevoegen, gewoon door naar een pagina met zoekoptie te surfen, en op je zoekbalk te klikken.

Je kan nu ook wachtwoorden laten onthouden, schakel dan wel eerst "Automtisch invullen" aan onder Hulpmiddelen->Opties, en een vinkje te zetten bij "Gebruikersnamen en wachtwoorden".

Flash wordt nu al een tijdje goed ondersteund. Arora heeft ook de ClikToFlash-optie (Opties, tabblad Privacy, ClikToFlash inschakelen), waarbij flash niet automatisch wordt geladen. Er wordt alleen een knopje getoond waarmee je het betreffende filpmje (en alleen dat) kan inschakelen. Handig tegen irritante banners en pop-ups.
Dat gezegd zijnde, er is ook een AdBlocker toegevoegd, maar die vereist wat handmatige configuratie. Als je hem wil ontdekkin is het Hulpmiddelen->Advertentieblokkering.

Arora is (gebaseerd op de WebKit-engine) ook lekker snel. Het heeft niet zo veel functies (verder nog bookmarks, cookiebeheer, geschiedenis e.d.), maar is daarom ook heel licht, en start snel op.

Je distro heeft waarschijnlijk wel pakketjes van oudere versies. Als je Arora heet van de naald wil, kan je hem zelf compileren, of wachten op 0.10 volgende week. Zie mijn vorig artikel over de zaak.

Oh, je ziet soms onvertaalde knoppen in Arora. Dat is niet mijn schuld, maar een Bug in Qt. De volgende versie van Arora (0.10+1) zal dit fixen.

Veel plezier!

EDIT: Als je nl_BE als taal hebt, moet je nog onder Help->Switch application language voor 'Dutch' kiezen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Even geprobeerd, werkt snel en goed, maar ik kan mijn Favorieten uit Firefox niet importeren.

Kristof Bal zei

@Geert: Je kan in firefox kiezen om je bladwijzers te exporteren naar HTML. Daarna kan je ze in Arora importeren (ben alleen niet zeker of dat pas vanaf 0.10 kan, of al eerder).