donderdag 17 april 2008

Kalzium, voor al uw chemie!

Vorige week blogde ik al over het programma KmPlot uit de kdeedu-module. Deze keer bespreek ik een andere telg uit die serie: de interactieve periodieke tabel Kalzium (Duits voor Calcium). Als rasechte chemicus-in-spe is dit gewoon een programma dat voor mij bedoeld is!

Het beginscherm van Kalzium na de start is redelijk eenvoudig; een periodieke tabel met elke groep een eigen kleur.
Bij het klikken op een element wordt er een nieuw venster geopend met meer informatie over het betreffende element.
Allemaal zeer interessant, maar Kalzium biedt ook meer, en veel van die handige functies zijn bereikbaar via de zijbalk.

Een eerste handige functie is de mogelijkheid om via het tabblad "tijdlijn" de elementen snel te sorteren op hun ontdekkingsdatum; elementen die op een bepaalde datum nog niet ontdekt waren, zijn grijs.
Ook zeer handig is de mogelijkheid om onder het tabblad "aggregatietoestand" met de sleepbalk een temperatuur te kiezen, waarna elk element in de tabel een kleur krijgt naar zijn aggregatietoestand op die temperatuur.
Een andere nuttige functie in de zijbalk is om de molecuulmassa van een molecule te berekenen. Voer gewoon onder "Berekenen" een moleculeformule in, en er wordt automatisch de massa van het atoom in unit (of beter, gram/mol) weergegeven.


De Kalzium die ik besprak is de kde3-versie, de nieuwste versie is echter die voor kde4, deze heeft meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om een molecule in 3D te tekenen, dus gebruik waar mogelijk deze versie.
Installatie...
...op Linux:
Installeer met uw pakketbeheerder (hangt af van distributie) het pakket kdeedu. Als uw distributie kdeedu4 of kdeedu-KDE4 aanbiedt, installeer dan die.

...op
Windows:
You're out of luck, geen "echte" windowsversie.
Gouden tip: installeer Linux
Zilveren tip: zoek een Linux LiveCD met Kalzium op (als je mij kent draai ik er wel eentje voor je in elkaar). Eén voorbeeld is de KDE4-live, deze is wel niet altijd even stabiel (het gaat trouwens om versie 1.0.3).
Tip voor knutselaars: Download hier de KDE for Windows installer, documentatie moet je zelf opzoeken.

...op Mac OS X
Sinds versie 4.0 van het KDE-project zijn er werkende pakketten voor Mac OS X, download en installeer de pakketten kdelibs, kdesupport, qt, strigi en kdeedu (BitTorrent-programma nodig) en start Kalzium met het commando open /opt/kde4/bin/kalzium.app (je kunt kalzium.app ook vervangen door de naam van een ander kdeedu-programma, zoals KmPlot, KStars of Kig).

Geen opmerkingen: