dinsdag 8 april 2008

KmPlot, een goed functie-programma

Voor het tekenen (plotten) van functies gebruiken wij op school het programma Derive. Dit programma doet zijn werk uitstekend, of toch het plotten, alleen kleven er enkele nadelen aan vast: het is closed-source, werkt alleen op Windows, het is soms nogal moeilijk te bedienen en de afgeleide functie van een functie berekenen is niet zo simpel. Maar KDE zou KDE niet zijn als ze er daar geen programma voor hadden.

Mogelijkheden
KmPlot is een uitstekend programma dat goed is in wat het kan: op een inuitieve manier functies tekenen.

Maar er zitten ook wat extra functies in: zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een functie te selecteren en dan via Hulpmiddelen -> Bereken y-waarde het beeld van een punt te vinden.

Ook kan je via het "Hulpmiddelen"-menu ook kiezen voor de optie om het maximum of minum van een functie in een bepaalde interval te berekenen.

Maar nu komt het echte werk: de afgeleide functie!
Die start je op via Plotten->Nieuwe functieplot Daarna krijg je een uitgebreid scherm waar je de functievergelijking kunt invullen en heel wat extra opties hebt. Daarna kun je links klikken op "Afgeleiden" waar je kunt kiezen of je de eerste en tweede afgeleiden wilt weergeven en per afgeleide een kleur kunt instellen.

Verder kan KmPlot ook nog integralen, parametrische plotten en pooldiagrammen aan. Voor meer informatie zie de KmPlot Website.

Installatie...
...op Linux:
Installeer met uw pakketbeheerder (hangt af van distributie) het pakket kdeedu. Als uw distributie kdeedu4 of kdeedu-KDE4 aanbiedt, installeer dan die.

...op
Windows:
You're out of luck, geen "echte" windowsversie.
Gouden tip: installeer Linux
Zilveren tip: zoek een Linux LiveCD met KmPlot op (als je mij kent draai ik er wel eentje voor je in elkaar). Eén voorbeeld is de KDE4-live, deze is wel niet altijd even stabiel (het gaat trouwens om versie 1.0.3).
Tip voor knutselaars: Download hier de KDE for Windows installer, documentatie moet je zelf opzoeken.

...op Mac OS X
Sinds versie 4.0 van het KDE-project zijn er werkende pakketten voor Mac OS X, download en installeer de pakketten kdelibs, kdesupport, qt, strigi en kdeedu (BitTorrent-programma nodig) en start KmPlot met het commando open /opt/kde4/bin/kmplot.app (je kunt kmplot.app ook vervangen door de naam van een ander kdeedu-programma, zoals Kalzium, KStarts of Kig).

Volgende keer zal ik schrijven over een ander onderdeel van kdeedu: Kalzium.

Geen opmerkingen: