Het beginscherm van Kalzium na de start is redelijk eenvoudig; een periodieke tabel met elke groep een eigen kleur.



Een eerste handige functie is de mogelijkheid om via het tabblad "tijdlijn" de elementen snel te sorteren op hun ontdekkingsdatum; elementen die op een bepaalde datum nog niet ontdekt waren, zijn grijs.


De Kalzium die ik besprak is de kde3-versie, de nieuwste versie is echter die voor kde4, deze heeft meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om een molecule in 3D te tekenen, dus gebruik waar mogelijk deze versie.
...op Linux:
Installeer met uw pakketbeheerder (hangt af van distributie) het pakket kdeedu. Als uw distributie kdeedu4 of kdeedu-KDE4 aanbiedt, installeer dan die.
...op Windows:
You're out of luck, geen "echte" windowsversie.
Gouden tip: installeer Linux
Zilveren tip: zoek een Linux LiveCD met Kalzium op (als je mij kent draai ik er wel eentje voor je in elkaar). Eén voorbeeld is de KDE4-live, deze is wel niet altijd even stabiel (het gaat trouwens om versie 1.0.3).
Tip voor knutselaars: Download hier de KDE for Windows installer, documentatie moet je zelf opzoeken.
...op Mac OS X
Sinds versie 4.0 van het KDE-project zijn er werkende pakketten voor Mac OS X, download en installeer de pakketten kdelibs, kdesupport, qt, strigi en kdeedu (BitTorrent-programma nodig) en start Kalzium met het commando open /opt/kde4/bin/kalzium.app (je kunt kalzium.app ook vervangen door de naam van een ander kdeedu-programma, zoals KmPlot, KStars of Kig).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten